Până acum…

…am citit 9 cărți din diverse domenii. Nu citesc chiar tot ce îmi cade în mână, dar dacă titlul sau coperta îmi atrag atenția, atunci trebuie neapărat să am acea carte.

Așadar, până acum mi-au trecut prin mâini:

  •  “#24centimetri” a lui chef Adrian Hădean: o carte scrisă din suflet care îți dezvăluie un chef, un om de radio, un prezentator TV, un jurat, dar, mai ales, un om care și-a urmat o pasiune și a făcut din gătit o profesie.
  • “Se numea Sarah” scrisă de Tatiana de Rosnay: una dintre puținele cărți care m-a făcut să plâng; cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la razia armatei franceze “Rafle du Vélodrome d’Hiver” (peste 13.000 de evrei au fost strînși pe un teren de fotbal fără a avea acces la mâncare, medicamene sau strictul necesar pentru igiena personală), jurnalista americană Julia Jarmond primește sarcina de scrie un articol pe această temă. După îndelungi săpături, Julia descoperă adevăruri nebănuite, dar și o legătură între o fetiță, supraviețuitoare a acestui dezastru și familia soțului ei.
  • “Străin în căsnicie” de Emir Kusturica e o culegere de povestiri din viețile tinerilor Dragan, Aleksa si Kosta, în timpul anilor 1970, în Bosnia și Herțegovina, în care regăsim teme actuale ale cuplurilor: polemicile dintre soți, divergențele dintre tineri și bătrâni, iubirea, infidelitatea, secretle, gelozia…
  • “Bibliotecara de la Auschwitz” de Antonio G. Iturbe: povestea speranței într-un lagăr de concentrare în care copii și adulți deopotrivă se chinuie să ascundă o bibliotecă mobilă departe de ochii naziștilor pentru a putea să mențină trează ideea unui viitor mai bun.
  • “Eva” lui Simon Liberati este o versiune mai modernă a Lolitei lui Nabukov.
  • “Fantastic Beasts and Where to Find Them” – J.K. Rwoling: un spin-off din seria “Harry  Potter”; așadar suntem pe urmele lui Newt Scamander în încercarea sa de a-și aduna animalele fantastice din NY și ne adâncim și mai mult în universul magic al lui Rowling, aflând informații prețioase depsre MACUSA (Magical Congress of the USA) și vrăjitorul Gellert Grindelwald, învins de nimeni altul decât Albus Dumbledore.
  • “Vălul pictat” de W. Somerset Maugham ne arată cât de slabi suntem ca oameni în fața tentațiilor, dar și cât de capabili suntem de schimbare pentru omul iubit, de dezvoltare și de maturizare.
  • “Parada de Paște” scrisă de Richard Yates este povestea surorilor Sarah și Emily Grimes, din copilărie și până la maturizare, chiar și până în momentul morții. E o poveste a două vieță diferite, marcate de un divorț dureros și de schimbarea căminului din cauza job-ului mamei lor. Cu fiecare capitol, depășim o etapă a vieții lor și ajungem să ne regăsim în eșecurile și reușitele fiecărei fete.
  • “Dragoste la 17,50$” de Charles Bukowski: o literatură mai greu de digerat, dar care ne confruntă cu o realitate întunecată și oarecum macabră, plină de violență, alcoolism și vieți ratate.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s